Degustace

Slow Food | Degustace vín | Realizované degustace

Slow Food

  • Hnutí Slow Food založil Carlo Petrini v Itálii jako protiklad fast foodu. Cílem hnutí je naučit vážit si kultury stolu, chránit a vychutnávat místní produkty, které by mohly být odsouzeny k zániku na úkor mezinárodní standardizace potravinářských výrobků a rychle se rozvíjející "kultury" Fast Food. Hnutí prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty. Hnutí se poté globálně rozšířilo a v současnosti disponuje více než 100 000 členy ve 132 zemích. (Zdroj: Wikipedia)
  • ukázka Slow Food menu:
  • Aperitive du début: Champagne J.Lassalle 1-er Cru, Cuvée Préférence
  • Tygří kreveta se zeleninovou pěnou (Chardonnay Signature 2008 Domaine Champy, Bourgogne)
  • Grilovaná chobotnice, vanilkové fazolky, konfitovaná rajčátka (Savenniéres AOC 2005 "La belle ouvrage" Domaine Damien Laureau, Vallée de la Loire)
  • Glazurovaný brzlík, šalotkovo-bramborové pyré a dýňová lasagne (Saint-Joseph "Lyseras" 2007 Domaine Yves Cuilleron, Vallée du Rhône)
  • Královský krab, celerovo-koprové pyré se zeleným chřestem a omáčkou beurreblance (Faugeres 2007 AOC Blanc "Allegro" Domaine Ollier-Taillefer, Languedoc)
  • Hovězí steak na grilované zelenině, demi glas (Château Trimoulet 2004 Saint-Emilion Grand Cru, Bordeaux)
  • Panna cotta s malinovou omáčkou a čerstvými malinami (Château Rabaud-Promis 1999 Sauternes 1-er Grand Cru Classé, Bordeaux)

Degustace vín

Protože dobrých vín je bezpočet a orientace mezi nimi může být někdy obtížná, pořádáme pro Vás každý měsíc pravidelné degustace nejvybranějších odrůd vín. Degustujeme skvosty ze známých i méně známých vinařských provincií, jak z Moravy, tak ze zahraničí.

Poznávejte svět díky vínu. Každou degustaci vede zkušený sommelier či vinař. Součástí jeho výkladu o vínech je i představení dané oblasti. Tak si můžete dát lépe do kontextu původ jednotlivých lahodných chutí.

Degustace zahrnuje:

  • 8 - 15 vzorků - záleží na dané oblasti
  • filtrovanou vodu
  • odborný výklad

Součástí degustace je také soutěž ! Vítěz zdarma obdrží vzorek z degustovaných vín nebo jinou zajímavou cenu.

Cena degustace:

Cena degustace se pohybuje od 249 do 990 Kč. Záleží na oblasti a počtu vzorků a lokalitě.

V současné době pořádáme pravidelné degustace v Pardubicích ve Vinném baru Nálada a v Praze v Restaurantu Zelená zahrada.

Realizované degustace

<<   1 | 2 | 3 | 4 | ... | 16   >>

Degustace novinek z Francie a Itálie

Degustace novinek z Francie a Itálie
(2. 3. 2016)

Degustací, na které jsme spojili chuťe vybraných delikates a vín nás provázel dovozce Mirek Kredvík, který si tentokrát připravil nová vína především z Francie a jedno z Itálie. První vzorek bylo Chardonnay z domény Jaques Boyer z velmi zdařilého ročníku 2015. Vzorek č.2 od pana Zemmra pochází z oblasti Alto Adige, což je jen přibližně 50km od rakouských hranci v Dolním Tyrolsku. Dále jsme ochutnali bílé víno z oblasti Languedoc-Rousillon z odrůd Bourbolenc a Marsanne z ročníku 2015 a znamenité bílé víno Crozes Hermitage. Následovalo jedno růžové víno z odrůd Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon. Z červených vín jsme ochutnali bergeracké víno z odrůd Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon, vynikající Crozes Hermitage a Lirac z vinařství Chateau de Bouchassy, po kterých následovala sladká tečka v podobě polosladkého bergerackého vína z odrůd Sauvignon a Sémillon. K pečlivě vybraným vínům byly zvoleny delikatesy v podobě olivové tapenády, zelených oliv, džemu z hrušek, kaštanů a lískových oříšků, venkovské vepřové paté s česnekem, drůbeží játrové paté s jalovcem, konfitovaná cibule, proscuitto, mortadela, sýr s modrou plísní, ovčí španělský sýr, ... Co se týče hodnocení účastníků degustace (níže), dlouho jsme tady neměli tak těsné výsledky.

Degustace vín ze Španělska

Degustace vín ze Španělska
(17. 2. 2016)

Na této degustaci jsme ochutnali růžové šumivé víno Cava, bílá i červená vína ze Španělska. První vzorek, růžová Cava, byla vyrobena z odrůdy Pinot Noir. Bílá vína, která jsme ochutnali byla vyrobena z odrůd Albariňo, Sauvignon Blanc, Treixadura a Torrontés. Červená vína, která byla většinou šlechtěna na francouzských a amerických dubových sudech byla vyrobena z odrůd Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Monastrell a Syrah. Vína prezentoval dodavatel pan Dominik Sokol.

Degustace rakouských vín

Degustace rakouských vín
(4. 2. 2016)

Na této degustaci jsme ochutnali osobitá vína z různých podoblastí Rakouska, jako je např. Weinviertel, Wachau, Mittelburgendland, Neusiedlersee, Thermenregion, ... Z bílých vín se chutnala vína z odrůd Veltlínské zelené, Sauvignon blanc a Gewürztraminer. Červená vína byla tvořena odrůdami Svatovavřinecké (St. Laurent), Zweigelt, Pinot Noir, Frankovka (Blaufränkisch), Merlot a Cabernet Sauvignon. Na závěr se mimo hodnocení otevřelo ledové víno, které obsahovalo 197g zbytkového cukru na litr a hrozny byly sbírány v půlce prosince při teplotě -11°C. Vína prezentoval dovozce pan Andreas Aigner

Degustace novinek z Francie a Austrálie

Degustace novinek z Francie a Austrálie
(27. 1. 2016)

Na této degustaci, které se zůčastnilo téměř 40 lidí se degustovala vína především z oblasti Bordeaux, ale na začátek jsme také ochutnali jeden Sauvignon z Austrálie. Bílá vína z Bordeaux, které jsme ochutnali jsou vyrobeny převážně z odrůdy Sauvignon. Znamenitá červená vína v druhé půlce degustace byla vyrobena z odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Degustovaná červená vína pocházela z ročníků 2008, 2009, 2010 a 2012. Bodové ohodnocení a následné pořadí, o kterém rozhodovali účastníci degustace, bylo velmi těsné. Degustací nás provázel dovozce vín Mirek Kredvík.

Degustace vín z údolí řeky Rhony

Degustace vín z údolí řeky Rhony
(10. 11. 2015)

Tato velmi zdařilá degustace byla zaměřena na vína od malých a prestižních vinařů z údolí řeky Rhony. Degustovala se bílá vína jako např. Crozes Hermitage či excelentní Saint Joseph. Z růžových vín jsme ochutnali Vacqueyras z ročníku 2013. Mohutnost a chutě červených vín gradovaly přes velmi zdařilá vína z vinařství Domaine de la Graveirette, Domaine Charvin, Lirac z Chateau Bouchassy, Beaumes de Venise od Domaine Cassan až po zlatý hřeb večara - úchvatné Chateauneuf du Pape 2011 z Domaine de la Graveirette pana Juliena Muse. Toto víno se těší zaslouženými 93 ze 100 bodů stupnice hodnocení Roberta Parkera.

<<   1 | 2 | 3 | 4 | ... | 16   >>

Máte zájem o Wine catering či o Degustaci vína?
Kontaktujte nás:






Tučně označené položky jsou povinné.
Po kliknutí na "Odeslat zprávu", bude zpráva zaslána na náš e-mail. Odpověď můžete očekávat do 2 pracovních dnů. Většinou to ale bývá do pár hodin.

© 2018 Vinný bar Nálada. Všechna práva vyhrazena. Restaurace

Přihlášení do klubové sekce Nálada.cz